BLOG

Geloof niet alles wat je denkt

Als kind koppelde ik al snel bepaalde gedachten aan uitspraken of gebeurtenissen. Bij faalervaringen dacht ik bijvoorbeeld al snel: Zie je wel? Ik kan het niet. Ik doe het of ben niet goed (genoeg). Dit is niet voor mij weggelegd.

Vervolgens zocht ik m’n leven lang situaties op die deze gedachten bevestigden om te laten zien dat ik gelijk had. Zie je nou wel?

Tot m’n psychologe mij het G-schema uitlegde en ik er ook later mee ging werken in de GGZ. Niet de Gebeurtenissen, maar je Gedachten erover maken dat je een bepaald Gevoel krijgt. Als Gevolg op dit gevoel reageert je lichaam en vertoon je bepaald gedrag.

Het is één van de vele manieren om jezelf meer bewust te worden en maken van…jezelf.

Omdat dit schema mij al zo vaak heeft geholpen in situaties en ik er al veel mee heb mogen werken, gebruik ik dit ook veel in m’n praktijk. Liefst door het te tekenen om het patroon waar je vaak in belandt visueel te maken.

Als ik alles zou geloven wat ik altijd dacht en soms nog denk, zou ik niet in Haarlem wonen, zou ik niet de mooie mensen om me heen hebben die er nu voor mij zijn, zou ik spijt hebben van alles wat ik niet had gedaan, zou ik niet de banen hebben gehad die ik graag wilde en zou ik zéker geen eigen praktijk hebben waar ik zóveel voldoening uithaal.

Wat zou jij doen als je zou stoppen met het geloven van bepaalde gedachten? Superleuk als je me dit laat weten via mail of Social Media. Ik ben benieuwd!

Liefs, Edmée